Top 5 slimme apparaten die je beter kunt vermijden

Slimme apparaten zijn nuttig, maar ook niet zonder risico. De risico’s kun je verkleinen door de volgende slimme apparaten te vermijden:

Merkloze gadgets

Ze zijn veel goedkoper, maar op den duur gemakkelijk te hacken, omdat de fabrikanten ze niet meer updaten.

Nutteloze innovaties

Heb je echt een slimme wijnbeluchter nodig om met een app de hoeveelheid zuurstof in je wijn te checken? In de toekomst zal de markt overspoeld worden met gadgets die grappig zijn, maar niet al te veel toevoegen. Ze maken je wel kwetsbaar voor hackers. Al die gehackte gadgets bij elkaar vormen een machtig wapen in handen van kwaadwillenden.

Slim speelgoed

Speelgoed dat verbinding maakt met het internet, wordt geregeld gehackt. Vaak komen ook allerlei persoonlijke gegevens van de kinderen op straat, zoals foto’s en e-mail. Voorbeelden zijn speelgoedbedrijven als CloudPets en Barbie. Wees vooral voorzichtig met speelgoed met een camera. Je wilt niet dat kinderen ongewild gefilmd worden op een afstandje.

Tweedehands IoT-apparaten

Als je een tweedehands apparaat koopt, weet je niet of het niet geïnfecteerd is geraakt met kwaadaardige software. Je hele netwerk kan schade oplopen.

Apparaten die bij een storing nutteloos worden

Slimme apparaten zijn vatbaar voor storingen. Zo kan je kat zonder eten komen te zitten bij een slim voederbak. Dat gebeurde bij diverse merken, terwijl de eigenaren op vakantie waren. En ook de zelfstrikkende sneakers van Nike werkten op een gegeven moment niet meer door een probleem met de app. Dan maar met de hand strikken? Dat ging ook niet, want de schoenen kon je alleen via de app strikken. Maak jezelf niet te afhankelijk van apparaten die niet werken bij een storing, want als je slimme slot het niet meer doet, wil je niet op straat slapen. En als je internet uitvalt en je hebt overal slimme lampen, dan zit je misschien in het donker.