Hoe gevaarlijk zijn slimme apparaten?

Alles wordt digitaal en ook ‘smart’. Steeds meer apparaten ‘praten’ met elkaar. Deurbellen, thermostaten en zelfs wasmachines wisselen gegevens uit met smartphones en andere apparaten. Dit netwerk, het Internet of Things (IoT) groeit ongelooflijk snel.

Slimme apparaten zijn handig, maar vaak zo slecht beveiligd dat hackers ze met honderduizenden tegelijkertijd overnemen. Jouw slimme wasmachine samen met honderdduizenden andere wasmachines, robotstofzuigers, babyfoons, beveiligingscamera’s, mobieltjes, etc. kan grote bedrijven platleggen. Ook een groot gedeelte van het internet kan platgelegd worden via op het eerste gezicht onschuldig ogende babyfoons, smart TV’s, robotstofzuigers of smart lampen. Dat is al een keer gebeurd. Netflix, Twitter, Facebook, Amazon … ze begonnen allemaal storingen te vertonen, omdat ze aangevallen werden door een bonte verzameling van miljoenen slecht beveiligde slimme apparaten. Zo’n aanval heet DDoS en dat kun je vergelijken met een zeer grote groep personen die tegelijkertijd door een winkeldeur probeert te komen. Dan loopt alles vast. Online gebeurt hetzelfde: doordat er tegelijkertijd heel veel contactverzoeken komen, wordt een website onbereikbaar. 

Ook in Nederland worden elke maand tientallen bedrijven op deze manier platgegooid, bijvoorbeeld de Zeeuwse internetprovider Delta. Niet alleen zaten veel mensen zonder internet, ook pinautomaten lieten het afweten. En dat soort massale aanvallen zijn alleen maar mogelijk omdat de mobieltjes, slimme apparaten en laptops van velen van ons al gehackt zijn, zonder dat we dat doorhebben.