Hoe kun je smart apparaten op afstand bedienen?

Ja, er zijn al heel wat hacks bekend waarbij hackers via een slim apparaat een computer en zelfs een volledig bedrijfsnetwerk gehackt hebben.

Slimme toestellen zoals robotstofzuigers of babyfoons zijn erg kwetsbaar voor hackers. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Euroconsumers, een cluster van consumentenorganisaties. Bij de zestien geteste toestellen werden 54 kwetsbaarheden ontdekt. Tien producten waren echt onveilig. Raykube, een slim deurslot, kon binnen enkele minuten worden geopend. Vooral goedkope producten van onbekende merken op AliExpress en Amazon laten ernstige beveiligingsproblemen zien, bijvoorbeeld zwakke standaard wachtwoorden en verbindingen die simpel overgenomen kunnen worden door hackers. Ook dure wifirouters, zoals de TP-Link Archer AX73, worden met standaardwachtwoorden verkocht die gemakkelijk te raden zijn. Zo kunnen hackers toegang krijgen tot de computers en laptops in het huis. Bij de 360 Eyes babyfoon is het mogelijk om het account over te nemen zodra je het e-mailadres van de eigenaar weet. Bij Ikohs, fabrikant van onder meer een slimme keukenrobot, bleken de persoonlijke gebruikersdata op een publiekelijk toegankelijke website te staan, samen met gegevens van heel veel andere slimme apparaten wereldwijd. 

Als je wilt kijken wat er allemaal op afstand te bedienen is, kun je als zoekopdracht shodan.io intypen, dat is de zoekmachine voor het Internet of Things. Dan zie je de meest fascinerende dingen die slecht beveiligd zijn: van turbines tot airco’s en van verwarmingsketels tot de rolluiken in iemands huis. Ook verlichting is steeds vaker smart en op afstand te bedienen. Zo konden journalisten de verlichting van de Erasmusbrug op afstand aanpassen en zelfs uitzetten.