Kunnen hackers via slimme apparaten ook je computer hacken?

Ja, er zijn al heel wat hacks bekend waarbij hackers via een slim apparaat een computer en zelfs een volledig bedrijfsnetwerk gehackt hebben.

In Amerika konden ze via een slecht beveiligd slim aquariumpompje bij de gegevens van de klanten van een casino komen. In Nederland konden ze via slecht beveiligde zonnepanelen van een woningcorporatie de e-mails van de huurders lezen. Onbekende merken zijn over het algemeen slechter beveiligd, maar ook bekende merken hebben soms kwetsbaarheden. Zo konden hackers de smart lampen van Philips Hue op afstand bedienen. Best gek als je woonkamer opeens in een knipperende disco verandert, maar dat is nog geen ramp. 

Ernstiger was de lamp loskoppelen en opnieuw verbinden. Op dat moment kon de hacker via de lamp kwaadaardige software installeren en de computer van de eigenaar overnemen. Uiteraard stuurde Philips zo snel mogelijk een update om dat probleem op te lossen. Waarschijnlijk hadden veel meer slimme lampen dat probleem, want de kwetsbaarheid zat in het protocol Zigbee dat ook veel andere merken gebruiken, bijvoorbeeld de slimme lampen van IKEA en ook diverse deursloten.