Zijn slimme apparaten een bedreiging voor onze privacy?

The Internet of Things opent de deuren voor nieuwsgierige bedrijven die alles over je willen weten. Neem een simpele lamp die je met het internet verbindt. Tegenwoordig kan dat met elke lamp als je een slimme stekker voor tien euro koopt. Als je een lamp hebt die met het internet verbonden is, kan er een redelijke inschatting worden gemaakt van hoe lang je wakker bent. De fabrikant van de lamp kan deze gegevens doorverkopen aan bedrijven. Daarmee is het dus in theorie mogelijk dat iemand niet wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, omdat hij iedere dag veel te laat naar bed gaat.

Wordt alles in de toekomst slim?

Ja. Sterker nog, dat is er al. Van alles wat we thuis gebruiken, blijkt een slim variant te bestaan.

Bijvoorbeeld eierdozen die je helpen herinneren dat de eieren op zijn. Of een paraplu die je via je smartphone laat weten dat je hem ergens hebt laten liggen. Of een koffer die wordt afgesloten met je vingerafdruk en die je digitaal overal ter wereld kunt volgen. 

De meesten van ons hebben nog steeds geen slimme spiegel, maar dat gaat veranderen als het aan de fabrikanten ligt. Die adverteren met de tekst: “De HiMirror Mini kan jouw gezichtshuid scannen en jou dan vertellen waar je rimpels hebt.”

De intelligente wc Numi 2.0 kost duizenden euro’s en speelt muziek via Bluetooth af. Ook de wc’s worden in de toekomst slimmer. De wc-bril wordt verwarmd en als je ‘s nachts naar het toilet moet, kun je met stemherkenning de pot bevelen om zijn lichten aan te doen. Best een goede oplossing voor mannen die naast de pot pissen.