Zijn slimme gebouwen gevaarlijk?

Steeds meer gebouwen en kantoren worden voorzien van sensoren die alles meten. Dat lijkt heel handig, maar dat is niet zonder gevaar. De Amerikaanse winkelketen Target maakte al jaren geleden haar winkelpanden ‘smart’ door het airco-systeem af te stellen op de aanwezigheid van mensen. De koelsystemen werden aangesloten op het computernetwerk en toen gebeurde het: via de airco-koppeling kwamen de hackers binnen en kregen de creditcardgegevens van miljoenen klanten in handen. De schade was enorm. 

Niet alleen via airco’s kun je tegenwoordig hacken, maar ook via een sensor voor temperatuur in een aquarium. In Amerika slaagden computercriminelen erin om een casino te hacken via dat aquarium, omdat het aangesloten was op het computernetwerk. Zo konden ze de persoonlijke gegevens van de belangrijkste klanten stelen.

Ook het netwerk van een Amerikaanse universiteit werd op een bijzondere manier aangevallen: via de eigen wifi-snoepmachines en de slimme lantaarnpalen op de campus. In totaal vielen vijfduizend met het internet verbonden apparaten de universiteit aan. De universiteit had ze met het netwerk verbonden om de verlichting vanaf één centraal punt te bedienen. 

Op een relatief eenvoudige manier wisten hackers toegang te krijgen tot de bewakingssystemen van 150.000 camera’s van gevangenissen, scholen, ziekenhuizen en fabrieken, waaronder die van Tesla. De belangrijkste inloggegevens voor alle systemen waren online te vinden in een onbeveiligd ontwikkelsysteem van camerafabrikant Verkada. De hackers zagen hoe in een psychiatrisch ziekenhuis een man door acht verplegers aan zijn bed werd vastgebonden. Op andere beelden was te zien hoe een geboeide man door de politie werd ondervraagd. Bij Tesla waren meer dan 220 camera’s te volgen, onder meer van het werk aan de lopende band. En bij Virgin was te zien hoe aan de Hyperloop, de trein van de toekomst, gesleuteld werd. In sommige gevallen konden de hackers via de camera’s toegang krijgen tot de computers van bedrijven.