Zijn slimme steden de toekomst?

Ja, de slimme steden zijn in opkomst. Er zijn al veel steden waar lantaarnpalen alleen schijnen  wanneer ze beweging detecteren. Regen- en vochtigheidssensoren meten de hoeveelheid water die nodig is om openbare parken te irrigeren. Slimme vuilnisbakken worden alleen geleegd wanneer ze vol zijn en slimme parkeersystemen sturen auto’s naar vrije parkeerplaatsen. Uit onderzoek van Mc Kinsey blijkt dat slimme steden 25 procent sneller reageren op noodsituaties, zo’n twintig procent minder reisbewegingen kennen en vijftien procent lagere CO2-uitstoot noteren. Als sensoren hoge concentraties fijnstof meten in bepaalde straten, kun je het verkeer omleiden.

Ook bij het ontwerpen van slimme steden moet je rekening houden met hackers. Een ernstig beveiligingslek in de verkeerslichten van fabrikant Swarco maakte het mogelijk om stoplichten in zeventig verschillende landen over te nemen. Als een slim stoplicht gehackt wordt, merk je dat heel snel en dat geldt ook voor digitale informatieborden. In de Zwitserse stad Zürich heeft een hacker ingebroken op borden van de gemeente. In plaats van de vertrektijden van trams en bussen te tonen, besloot hij pornofilmpjes af te spelen. Sommige reizigers konden er om lachen, maar de gemeente beslist niet. Die deed ook aangifte tegen de onbekende geilneef en vroeg om opheldering hoe dat allemaal kon bij de fabrikant van de borden, Clear Channel. Maar die kon alleen zeggen: ‘Het is ons nooit eerder overkomen’ en schakelde uit voorzorg alle borden uit.

Een van de meest ludieke hacks in Nederland was die van de Erasmusbrug in Rotterdam. Het online systeem om de verlichting te beheren was niet beveiligd met een wachtwoord, waardoor iedereen de kleuren van de brug kon aanpassen. De redactie van RTL4 deed dat, een van de gekozen kleuren was roze.